Vrije artsenkeuze
(betreft ook andere zorgverleners zoals de fysiotherapeut, medisch specialist, psycholoog, psychotherapeut)

Consequenties voor verschillende zorgpolissen
Naturapolis: weinig keuzevrijheid
– U kunt alleen naar zorgverleners die gecontracteerd zijn door uw zorgverzekeraar.
– Als die zorgverlener gecontracteerd is kunt u mogelijk toch niet terecht omdat deze maar een beperkt aantal patiënten van die verzekeraar mag accepteren.
– Als u toch naar een zelfgekozen zorgverlener gaat, die niet gecontracteerd is dan betaalt u de rekening mogelijk grotendeels of geheel zelf.

Budgetpolis: geen keuzevrijheid
De budgetpolis is een afgeslankte vorm van de naturapolis met een zeer beperkte keuzevrijheid. De verzekerde kan enkel terecht voor geplande behandelingen of therapieën bij de aangesloten zorgverleners. Voor sommige polissen zijn dit zelfs maar 12 ziekenhuizen in Nederland. Zo kan het dus voorkomen dat indien u deze polis heeft u veel moet reizen om gebruik te kunnen maken van een bepaalde behandeling. Indien u alsnog gebruik maakt van een andere zorgverlener bestaat het risico dat u tot 50% van de gemaakte kosten zelf moet betalen. De budgetpolis komt vaak hoog in de vergelijkingsresultaten indien u gebruik maakt van sites van zorgvergelijkers, maar let op: u kunt bedrogen uitkomen indien u veel zorgkosten verwacht. Goedkoop kan dan duurkoop zijn. De budgetpolis is populair geweest omdat de kosten voor deze zorgverzekering erg laag zijn, veroorzaakt door de lage dekkingsgraad van deze polis.

Restitutiepolis: iets meer keuzevrijheid
U kunt zelf uw zorgverlener kiezen, de behandeling wordt vergoed, maar niet altijd. Door de verzekering gecontracteerde zorgverleners kunnen namelijk gebudgetteerd zijn waardoor u alsnog niet terecht kunt bij de zorgverlener die u verkiest.

Alternatief: volledige keuzevrijheid
Ten slotte zijn er zorgverzekeraars waarbij u helemaal vrij bent om uw keuze te maken, omdat deze geen maximum aantal behandeling of budget opleggen aan de door hen gecontracteerde zorgverleners, of waarbij het maximum niet belemmerend is. Hiertoe behoren alleen de volgende verzekeraars:
– DSW
– koepel MULTIZORG (waaronder vallen: PNOzorg, VvAA, ONVZ, De Amersfoortse Verzekeringen, Ditzo Zorgverz, Beter Dichtbij, Salland, HollandZorg, Energiek, Zorg en Zekerheid, Caresco, IAK Volmacht – ASR-ziektenkosten, Aevitae –ASR-ziektenkosten)

Verzekeraars die de meeste beperkingen opleggen:
– CZ (met DeltaLoyd en OHRA)
– Menzis (met Andere zorg en Azivo) 

Bovenstaande tekst is bedoeld als leidraad, maar niet bedoeld als ‘juridisch correct geformuleerd’, waaraan rechten ontleend zouden kunnen worden. U dient zelf na te gaan of en in welke mate deze uitleg voor uw verzekering klopt.

<< Terug